Τρίτη, 28 Απριλίου 2015

Επίσκεψη στο ΛΟΓΑΡΙ

Με σύμμαχο τον καλό καιρό κάναμε την πρώτη μας ανοιξιάτικη εξόρμηση, στο όμορφο Καταλαγάρι, χωριό χτισμένο σε λόφο με εκπληκτική θέα.
Μπαίνοντας στο Λογάρι ( η λέξη είναι αρχαία και σημαίνει "Θησαυρός"), μας πλημμύρισαν οι έντονες μυρωδιές των βοτάνων της κρητικής γης. Ξαφνιαστήκαμε βέβαια, γιατί ως παιδιά της πόλης δεν τις έχουμε συνηθίσει.

Η υπεύθυνη, κα Χαμηλάκη Κατερίνα, μας φιλοξένησε, μας τράταρε, μας έμαθε, μας θύμισε, μας διασκέδασε. Κι όλα αυτά γύρω από την καλλιέργεια των δημητριακών και την κρητική διατροφή.
Μυρίσαμε την ξινή γεύση του προζυμιού, καταλάβαμε το ρόλο του στην παρασκευή του ψωμιού και φτιάξαμε τα δικά μας ψωμάκια. Δοκιμάσαμε σπιτικό ζυμωτό ψωμί κι ελιές καθώς και κέικ με χαρουπάλευρο και καρύδια, ενώ μιλούσαμε για το υγιεινό δεκατιανό. Κλείσαμε το πρόγραμμα με τραγούδι και χορό.
Πριν φύγουμε, σταματήσαμε για λίγο στην αυλή του Σχολείου (εδώ και πολλά χρόνια είναι κλειστό) όπου παίξαμε στην παιδική χαρά και θυμηθήκαμε παιχνίδια που έπαιζαν τα παιδιά όταν δεν υπήρχαν τα ηλεκτρονικά, οι ταμπλέτες, η τηλεόραση κ.λπ.


Στη σελίδα της Ευέλικτης Ζώνης θα βρείτε τις συνταγές για το προζύμι και το ψωμί που δοκιμάσαμε, όπως τις έχει καταγράψει η κα Χαμηλάκη στο βιβλίο της "Λόγος και Πράξη της κρητικής διατροφής".