Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

28η Οκτωβρίου 1940

Ο πόλεμος του 1940

Ακόμη ηχούν στ' αυτιά μου οι ιστορίες του παππού μου από τον ελληνοϊταλικό πόλεμο. Το κρύο που τον περόνιαζε, την πείνα, τις ψείρες που τον βασάνιζαν. Ευτυχώς αυτός γύρισε ζωντανός, παντρεύτηκε κι έκανε μια κόρη, τη μαμά μου.
Ο άλλος μου παππούς δεν γύρισε. Ο μπαμπάς μου δεν γνώρισε τον μπαμπά του. Γεννήθηκε λίγους μήνες μετά και πήρε το όνομά του.
Ο πόλεμος αυτός δεν είναι πολύ μακρινός. Όμως δεν είναι εύκολο να καταλάβουμε τι σήμαινε για τους ανθρώπους που τον έζησαν. Και μακάρι εμείς να μη ζήσουμε ποτέ παρόμοια φρίκη. 

Μια υπέροχη ασπρόμαυρη ελληνική τανία που περιγράφει με τα μελανότερα χρώματα τα χρόνια της Κατοχής, είναι "Το ξυπόλυτο τάγμα". (Στη μεταπολεμική Θεσσαλονίκη, ένας νεαρός άντρας, ο Δημήτρης, "συλλαμβάνει" έναν πιτσιρικά, τον Σταύρο, που έκλεψε ένα πορτοφόλι και του αφηγείται την ιστορία του, δηλαδή την ιστορία των 160 παιδιών που αποτελούσαν το "ξυπόλητο τάγμα", προσπαθώντας να επιβιώσουν κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Με κίνδυνο της ζωής τους, διωγμένα από το ορφανοτροφείο, είχαν δημιουργήσει μια ηρωική συμμορία και έκλεβαν από τους Γερμανούς και τους συνεργάτες τους τρόφιμα και φάρμακα, τα οποία μοίραζαν σε όσους τα είχαν ανάγκη.


Εδώ μπορείτε να δείτε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα.

Πολύ πιο αστείο το επόμενο βιντεάκι όπου ο Ιταλός πρωθυπουργός εξηγεί στην Ιστορία γιατί δεν κατάφερε να υποτάξει τους Έλληνες!

Τα παιδιά συχνά διασκεδάζουν παίζοντας πόλεμο. Όμως ο πόλεμος δεν έχει καθόλου πλάκα, όπως θα καταλάβετε αν δείτε την ταινιούλα κινουμένων σχεδίων πατώντας εδώ.

                                                                                                                                                   Οι αφίσες μας
Στην ερώτηση "τι γιορτάζουμε στις 28 του Οκτώβρη" συχνά ακούμε:  "Γιορτάζουμε τον πόλεμο με τους Ιταλούς". 
Είναι δυνατόν να γιορτάζουμε τον ΠΟΛΕΜΟ; 
Όχι, βέβαια. Γιορτάζουμε το ΟΧΙ, την ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ των Ελλήνων στον ναζισμό, το ΟΧΙ στην απαίτηση των Ιταλών και των συμμάχων τους να παραδώσουμε την πατρίδα μας.

Η Σοφία Βέμπο, η τραγουδίστρια που εμψύχωνε  τους Έλληνες στη διάρκεια του Πολέμου, τραγουδάει το γνωστό τραγούδι "Βάζει ο Ντούτσε τη στολή του" και βλέπουμε γελοιογραφίες της εποχής. 

Ο εθνικός μας ύμνος