Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018

Τι γιορτάζουμε την Παρασκευή

Αν και πέρυσι οι μαθητές μου ήταν μεγαλύτεροι, πιστεύω ότι με την κατάλληλη καθοδήγηση όσα επεξεργαστήκαμε την προηγούμενη χρονιά μπορούν να γίνουν κατανοητά κι από τα μικρά μου μαθητούδια φέτος. 
Κυρίως αυτό που επιθυμώ να μείνει στα παιδιά είναι το συναίσθημα, η φρίκη που δημιουργείται από τον πόλεμο. Ο πόλεμος δεν είναι παιχνίδι. Κι αν τα γεγονότα φαίνονται ίσως μακρινά, τελικά δεν είναι. Η γειτονιά μας φλέγεται κι εμείς γινόμαστε αποδέκτες των συνεπειών του πολέμου στη Μέση Ανατολή κι όχι μόνο.
http://tritoskali.blogspot.com/2017/10/blog-post.html#more

Το επόμενο βιντεάκι φτιάχτηκε την εποχή του Πολέμου κι αποτελεί ένα από τα πρώτα κινούμενα σχέδια με σκίτσα στα ελληνικά δεδομένα.
Το επόμενο φτιάχτηκε λίγο μετά, είναι ξενόγλωσσο αλλά η εικόνα είναι αρκετά δυνατή και θα γίνει κατανοητή με εύθυμο τρόπο η αντίσταση των λαών στον Ναζισμό και η τελική πτώση του.
Πέρυσι είχαμε διαβάσει "ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΕ ΤΗ ΡΙΓΕ ΠΙΤΖΑΜΑ". Φέτος επέλεξα το βιβλίο της Άννας Φρανκ. Ένα εξαιρετικό βιβλίο που αναφέρεται κι αυτό στο ολοκαύτωμα των Εβραίων στη Ναζιστική Γερμανία.


Μια βραβευμένη ταινία τριών μόλις λεπτών δημιούργησε το κατάλληλο κλίμα, το συναίσθημα και το κίνητρο για να ξεκινήσει η ανάγνωση του βιβλίου. Θα το συνεχίσουμε, εννοείται γιατί δεν τέλειωσε και θα κάνουμε και το χατίρι της Μελίνας που συγκινήθηκε και ζήτησε να ζωγραφίσουν κιόλας πάνω σε αυτό.