Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019

Επί + σκέψη στη Βικελαία Βιβλιοθήκη

Την ιστορική βιβλιοθήκη του Ηρακλείου που πήρε το όνομά της από τον Βικέλα ο οποίος χάρισε το αρχείο του και δεκάδες τόμους βιβλίων για να ιδρυθεί αυτή η βιβλιοθήκη στην πόλη μας, τη Βικελαία Βιβλιοθήκη Ηρακλείου, επισκεφτήκαμε χθες. 
Παρακολουθήσαμε το πρόγραμμα
ΠΑΡΑΘΥΡΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
(Ιταλία - Ισπανία)

Μέσα από εικόνες τα παιδιά ήρθαν σε μια πρώτη επαφή με ιστορικές μορφές. Συγγραφείς όπως ο Θερβάντες με τον Ιππότη της Ελεεινής Μορφής, ζωγράφους όπως ο δικός μας Ελ Γκρέκο κι ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι, ο Μιρό, εικαστικούς όπως ο Νταλί αλλά και τον Γκαουντί, τον αρχιτέκτονα που έφτιαχνε κτίρια και τα διακοσμούσε με τρόπο ιδιαίτερο σχεδόν παραμυθένιο κι ανατρεπτικό.
  Κομμάτι της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς ενός λαού είναι και οι γεύσεις, οι μουσικές και οι χοροί.
Έτσι μάθαμε ότι η πίτσα που αγαπάμε και τα μακαρόνια είναι φαγητά της Ιταλικής κουζίνας. 



Η παέγια κομμάτι της ισπανικής γαστρονομίας, το φλαμένγκο είναι χορός που χορεύουν οι Σπανιόλες και οι καβαλιέροι τους γεμάτος ένταση και πάθος.
Υπό τους ήχους ιταλικής και λάτιν μουσικής τα παιδιά εμπνεύστηκαν, ζωγράφισαν και συνομίλησαν με την ευγενική εμψυχώτρια, την κα Κατερίνα Φραγκάκη.
Η κα Φραγκάκη ως ενθύμιο της επίσκεψής μας δέχτηκε ένα στέμμα, όχι μόνο γιατί η Ισπανία έχει ακόμη βασιλική οικογένεια κι ένα στέμμα στη σημαία της αλλά και γιατί η ίδια έχει μια μικρή πριγκίπισσα στο σπίτι της που θα χαρεί με το δώρο μας. Επίσης, φτιάξαμε και για εκείνη ένα καρτελάκι με το όνομά της, αντίστοιχο με αυτό που φορούσαν τα παιδιά που της άρεσε πολύ!

Κι εκείνη χάρισε έναν σελιδοδείκτη σε κάθε παιδί με τον Πινόκιο!
Εννοείται ότι δεν τα μάθαμε όλα για την Ισπανία και την Ιταλία σε μια ώρα. Η συζήτηση για όλα τα θέματα που θίχτηκαν θα συνεχιστεί και στην τάξη καθώς η Ισπανία είναι συνεργαζόμενη χώρα στο eTwinning και από την πρόσφατη επίσκεψή μας στη Βαρκελώνη έχουμε πολλές φωτογραφίες για να ταξιδέψουν και τα παιδιά νοερά μέχρι εκεί.
Σε μια εκδρομή που γίνεται με τα πόδια σε στυλ περιπάτου είναι πολλά τα ερεθίσματα για κουβέντα. π.χ. οι λευκοί κρίνοι που ομόρφαιναν την αυλή ενός παλιού αρχοντικού έδωσε την αφορμή να μιλήσουμε για τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου που γιορτάζουμε τη Δευτέρα.
Στην προτομή του Καζαντζάκη μιλήσαμε για τον παγκόσμιας εμβέλειας Κρητικό Λογοτέχνη. Περνώντας από την Περιφέρεια Κρήτης μπήκαμε για να θαυμάσουμε τον υπέροχο πίνακα του Ρουσσέτου Παναγιωτάκη με την αρπαγή της Ευρώπης και να γνωρίσουμε τον μύθο που ήδη κάποια παιδιά είχαν ακούσει.
Ευχαριστούμε τις μαμάδες που μας συνόδεψαν στην εκδρομή μας και την έκαναν πιο ασφαλή.